- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 98 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- przyprawy do zamarynowania mięsa (sól, pieprz, przyprawa grillowa)
- 0,5 kg ziemniaków
- kilka łyżek mąki
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Zamarynuj i odstaw na parę minut.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce (o średnich oczkach), odsącz z nadmiaru płynu. Ziemniaki połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
- Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami. Dociśnij.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
- Kotlety podawaj z potrawką warzywną (np. ratatuj).
Wskazówki:
Zamiast mięsa wieprzowego możesz użyć np. piersi indyka.
Żródło przepisu:
Mniam